All work, no play?

If only you could buy window grilles like the old one above (Club Street, Singapore)!

Since January I’ve looked fleetingly through my (more tamely grilled) window at the world beyond while my thoughts focused on the many worlds being developed in the multitude of Word documents before me.

To say the least, it has been a busy time. It’s also been an interesting one. I’ve ventured into art and architecture; PR for interior designers; the manufacturing process for an architectural material; fashion branding; human-robot love; and a swathe of interactive digital media projects.

Future posts will explain the projects I’ve been immersed in, but for now here’s a look at work that has hit the shelves and screen during the past couple of months.

For d+a magazine (issue 66), I wrote about two memorable houses. One of them (pictured on the cover) was designed by Studiogoto for a builder. It manifests a rawness that’s not often seen in Singapore, and which I didn’t expect given the owner’s line of work. No marble in this house. Instead, exposed concrete, remnant materials, and reclaimed timber from the house that formerly occupied the site. It’s an exciting direction.

The other was designed by Genome Architects and Design Consultancy with inspiration drawn from parasitic plants. New upper levels were hung over the existing lower ones, with sky-lit voids on either side of the floor plates breathing life into this ‘treehouse’. Read more in d+a!

For Cubes magazine (issue 54, Feb/Mar 2012), I had the pleasure of entering the home studio and the minds of Plystudio‘s Victor Lee and Jacqueline Yeo. The resultant profile explores the rigours of their thinking and design approach – both of which I greatly admire. The article also features a number of their projects. One recent project that particularly struck me was an outlet for The Soup Spoon at Changi City Point mall. Learn more in Cubes or in the abridged version of the article on Indesignlive.asia.

For Cubes 54, I also wrote about a house in Japan by Singaporean architectural designer Kevin Lim of Studio SKLIM. Designed with a ‘super pragmatic’ approach, the house offered the opportunity to contemplate exhibitionism and privacy in the realm of (foreign-designed) Japanese residential architecture.

For Singapore Architect (issue 267), I wrote about the Hub-to-Hub public art program of 2011. I had compiled a short blog post on this event last year, but it was great to explore it in greater depth for SA. One hopes that the event will encourage top-down and bottom-up design/engagement with Singaporean public space into the future.

One response to “All work, no play?

  1. Pingback: PLYSTUDIO » On Cubes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s